Χλωρογενικό οξύ και αδυνάτισμα - 5.0 out of 5 based on 3 votes
Αξιολόγηση Χρήστη:  / 3
ΧειρότεροΚαλύτερο 
Εισαγωγή - Γενικά για το χλωρογενικό οξύ

To χλωρογενικό οξύ (με χημικό τύπο: 3-(3,4-Dihydroxycinnamoyl)quinate) είναι μία χημική ένωση φυτικής προελεύσεως που την συναντάμε σε μία μεγάλη πληθώρα φυτών. Μερικά παραδείγματα φυτών που περιέχουν την ένωση αυτή είναι ο μαιντανός, το τσάι, τα αχλάδια, τα μούρα, τα πεπόνια και οι φράουλες. Οι πράσινοι, μη καβουρδισμένοι κόκκοι καφέ θέωρουνται σήμερα ότι αποτελούν την πιο πλούσια πηγή χλωρογενικού οξέους.

Στα αγγλικά η ονομασία του είναι Chlorogenic acid ή για συντομογραφία GCA.

To χλωρογενικό οξύ ανήκει στις πολυφαινόλες , μία ομάδα χημικών ουσιών που εντοπίζονται κυρίως στα φυτά. Πολύ γνώστα παραδείγματα πολυφαινολών είναι οι ταννίνες, οι λιγνίνες και τα φλαβονοειδή.

Όπως όλες οι πολυφαινόλες, έτσι και το χλωρογενικό οξύ έχει ισχυρή αντιοξειδωτική δράση ενώ πρόσφατες μελέτες έχουν δείξει ότι μπορεί να μας βοηθήσει να χάσουμε κιλά, χωρίς να αλλάξουμε την διατροφή μας ή να αυξήσουμε τα επίπεδα φυσικής δραστηριότητας.

Πως λειτουργεί το χλωρογενικό οξύ;
Σύμφωνα με τον Δρ Vinson – που έχει κάνει και τις περισσότερες ανθρώπινες κλινικές μελέτες πάνω στην ουσία -, το χλωρογενικό οξύ αναστέλλει την απελευθέρωση της γλυκόζης στην κυκλοφορία του αίματος. Πιστεύεται ότι η επιβράδυνση της απορρόφησης της γλυκόζης στην κυκλοφορία του αίματος, οδηγεί τελικά σε μία μείωση της απορρόφησης του λίπους. Ο Δρ Vinson επίσης εξηγεί ότι υπάρχει και ένας ακόμα λόγος που βοηθά η ένωση στο αδυνάτισμα. Λέει, ότι η ισορρόπηση του σακχάρου έχει σαν αποτέλεσμα να μειώνεται η όρεξη μας για φαγητά με υψηλή περιεκτικότητα σε ζάχαρη, δηλαδή τα γλυκά.

Πάντως πρέπει να έχουμε υπόψιν ότι τα συμπληρώματα με χλωρογενικό οξύ δεν κάνουν θαύματα, όπως ισχυρίζονται διάφοροι. Σύμφωνα με τις μελέτες που έχουν γίνει από τον Δρ. Vinson, κατά μέσο όρο η απώλεια κιλών είναι 3 με 4 το μήνα. Από την άλλη, έχει το πλεονέκτημα ότι δεν έχουν καταγραφεί μέχρι σήμερα παρενέργειες από την χρήση του.

Πρόσφατες εξελίξεις πάνω στο χλωρογενικό οξύ

Τον Απρίλιο του 2013, ο Δρ Vinson έκανε μια παρουσίαση της ουσίας, στην 245η National Meeting & Exposition της American Chemical Society (ACS) που έγινε στην Νέα Ορλεάνη. Για όσους δεν ξέρουν, η ACS είναι μία από τις μεγαλύτερες επιστημονικές κοινότητες του κόσμου.

Έκει, ο Vinson συζήτησε με τους παρίσταντες τις δυνατότητες των ουσιών που υπάρχουν στα εκχυλίσματα του πράσινου, μη καβουρντισμένου καφέ και το πώς μπορούν να βοηθήσουν στον έλεγχο των αυξημένων επιπέδων σακχάρου στο αίμα και το βάρος όσων πάσχουν από διαβήτη τύπου 2. Η παρουσίασή του επικεντρώθηκε στο χλωρογενικό οξύ.

Επεσήμανε ότι ο διαβήτης τύπου 2, η πιο κοινή μορφή διαβήτη, είναι ένα αυξανόμενο παγκόσμιο πρόβλημα υγείας με σχεδόν 26 εκατομμύρια ασθενείς, στις Ηνωμένες Πολιτείες μόνο.

Χαρακτηριστικά, ο Vinson είπε, "Ένα απλό χάπι ή μια κάψουλα με χλωρογενικό οξύ μπορεί να βοηθήσει τόσο στον έλεγχο του σακχάρου στο αίμα αλλά και να προωθήσει την απώλεια βάρους. Τόσο η δική μου έρευνα όσο και μελέτες από άλλους επιστήμονες δείχνουν ότι η κατανάλωση πράσινου καφέ μειώνει τον κίνδυνο για διαβήτη τύπου 2»

Πηγές & Περισσότερες Πληροφορίες

  1. GCB MAX: Χλωρογενικό οξύ
  2. Wikipedia Chlorogenic Acid
  3. ScienceDaily: New Evidence On Effects of Green Coffee Beans in Weight Loss
comments

Είσοδος Μελών

Social

Μεταφέρετε εύκολα την έδρα της επιχείρησής σας από την Καβάλα στη Θεσσαλονίκη διαβάστε περισσότερα εδώ... 301 Move… https://t.co/52zJg36YAc

seo-arthra seo-arthra

Blog / Βοηθήματα

Rating

Κάντε Rating στα άρθρα σας!

Στον κατάλογο έχουμε ενσωματώσει κώδικα για το "Rich snippets - Reviews" ώστε να εμφανίζεται στις αναζητήσεις των άρθρων σας. Οι αναζητήσεις που διαφέρουν στα οργανικά αποτελέσματα τις Google έχουν μεγαλύτερες πιθανότητες να δεχθούν επισκέψεις από τις απλές αναζητήσεις.

Κάντε rating και κερδίστε traffic προς το άρθρο σας!